Al in eerder stadium hebben omwonenden van de Schippersplas zorgen geuit over plastics in het gebied en verkleuring van een deel van de plas door inbrengen van bentoniet door de aannemer. Vraag van onze fractie: is dit daadwerkelijk vastgesteld en toe te wijzen aan storten van bagger?
Vervolgens heeft de fractie Ongebouwd een motie ingediend op 11 september 2024 en is er door het DB de toezegging gedaan om beleid te gaan opstellen voor het verondiepen van plassen.
In de motie van fractie Ongebouwd wordt gevraagd:
- beleid waardoor sturing geven aan klimaatbestendig (waterberging) en gebiedsgericht waterbeheer.
- Optioneel als waterschap zelf bepalen dat zandwinplassen niet verondiept worden.
- Eventueel aanpassen of aanvullen van de watervisie op basis van het nieuw ontwikkelde beleid
Standpunt van DB: waterberging wordt als mogelijkheid niet meegenomen aangezien de mogelijkheden zeer beperkt zijn door directe relatie tussen peil van de zandwinplassen en de grondwaterstand. Daarmee is het eerste antwoord op de motie gegeven. Voor fractie Water Natuurlijk zijn er veel vragen over rol en verantwoordelijkheid vanuit het waterschap. Aan welke knoppen kunnen we vanuit Vechtstromen draaien? Bepalen wij als waterschap of een zandwinplas verondiept gaat worden. Wie is de vergunning verstrekker? Fractie Water Natuurlijk heeft aangegeven behoefte te hebben aan meer helderheid over wie betrokken is en wat de speelruimte is voor het waterschap. Dat inzicht gaat ons helpen om voorwaarden te kunnen formuleren voor beleid. Wij hebben het verzoek gedaan om de rolverdeling op papier te ontvangen.
Op dit moment zijn er twee projecten: Schippersplas (opdrachtgever Staatsbosbeheer) en Goorsche Veld. Deze zijn gestart voor de invoering van de Omgevingswet en vallen hierdoor onder het overgangsrecht. Hierdoor is de huidige nota bodembeheer verlengd door Vechtstromen. Vanaf 1 januari 2027 geldt de Omgevingswet en moet er minimaal een lozingsvergunning en moeten er maatwerkvoorschriften worden aangevraagd.
Het DB geeft het AB twee opties:
- Doorgaan met verondiepingen onder een aantal voorwaarden
- Niet toestaan met consequentie dat er geen vergunning wordt verleend onder de Omgevingswet
DB vindt optie 2 geen reële en wenselijke optie en ziet meerwaarde in het verder uitwerken van optie 1.
Het DB wil strengere voorwaarden en bijzondere aandacht besteden aan communicatie, zorgvuldigheid in uitvoering en het versterken van vertrouwen van omwonenden. Dit vinden wij als fractie ook belangrijke items, maar wij vinden de twee opties te zwart-wit.
Doordat het DB expliciet de voorkeur uitspreekt voor optie 1, lijkt erop alsof de keuze al gemaakt is en gaat ons als Water Natuurlijk te ver.
Keuze lijkt: of geen enkele plas of allemaal: dus alles of niets.
Fractie Water Natuurlijk heeft de volgende vragen gesteld aan de portefeuillehouder:
- Kan een optie ook een tussenoplossing zijn (als we als waterschap daarover gaan): doorgaan met 2 of misschien maximaal aantal plassen onder strikte voorwaarden (via nota Bodembeheer) en overige plassen uitsluiten vanwege nabijheid bij kwetsbaar natuurgebied?
- Hoe ziet de portefeuillehouder het proces om te komen tot beleid en voorwaarden voor zich? Kunnen we hier schriftelijk over geïnformeerd worden? Wordt Antea Group opnieuw hierbij betrokken?
Het DB heeft het volgende toegezegd:
- Er komt in de zomer van 2025 een voorstel voor nieuw beleid Diepe Plassen;
- Het AB krijgt op schrift de formele positie van het waterschap; vergunningen en welke voorwaarden we kunnen stellen;
- Een derde optie wordt meegenomen: huidige twee verondiepingen afronden en geen nieuwe toestaan.