Update regionaal bestuur + oproep
In dit artikel geeft regio voorzitter Martin Mulder een update over de vorming van het regionale bestuur, de eerste regionale ledenvergadering én doet hij een oproep om het bestuur te versterken.
Op 27 november werd de begroting vastgesteld door het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen. Onze fractievoorzitter Wim van de Griendt verwoordde onze algemene beschouwingen als volgt:
Voorzitter,
We hebben dit jaar als Algemeen Bestuur belangrijke besluiten genomen. Water Natuurlijk heeft 3 speerpunten voor deze periode, waarbij voor 2 al goede stappen zijn gezet.
Het eerste speerpunt is KRW. Met de 175 miljoen euro die beschikbaar is voor aanpassingen van de zuiveringen voor de Kaderrichtlijn water, gaan we de komende 3 jaar 8 zuiveringen aanpassen en een groot aantal maatregelen nemen in ons watersysteem. Dit gaat zorgen dat we ons water een stuk schoner gaan maken. Nog niet schoon genoeg om al te voldoen aan de Europese kwaliteitseisen, maar het Dagelijks Bestuur gaat zich maximaal inzetten om deze doelen te halen. Door de innovatie aanbestedingsmethode heeft ons waterschap genoeg bedrijven gevonden, om het werk op tijd te realiseren. Daar mogen we trots op zijn. Daarnaast is het Dagelijks Bestuur, mede na vragen van Water Natuurlijk, gestart met de voorbereiding op de nieuwe eisen voor stedelijk afvalwater. Europa gaat vanaf 2030 eisen dat minder medicijnresten en andere microverontreinigingen vanuit de rioolwaterzuiveringen in het watersysteem terechtkomt. Dit vraagt van ons waterschap om al in kaart te brengen welke maatregelen en ruimte nodig zijn op de rioolwaterzuiveringen. Deze maatregelen zullen ook veel energie vragen, waardoor energieneutraal worden lastiger wordt. Kan het Dagelijks Bestuur al aangeven wanneer zij verwacht hier meer over te kunnen bespreken met het Algemeen Bestuur? Wij willen de KRW-opgaven integraal bespreken waardoor bestuurlijke keuzes beter zichtbaar worden . Dit is belangrijk, omdat de afwegingen voor KRW-maatregelen niet alleen technisch, maar juist ook maatschappelijk en politiek van aard zijn.
Voorzitter,
Het tweede speerpunt van Water Natuurlijk is om meer water langer vast te houden. Dit jaar hebben we het integraal beleidskader grondwater vastgesteld na een mooie dialoog tussen het Algemeen en Dagelijks Bestuur. In het Beleidskader hebben we de belangrijkste principes voor grondwaterbeheer vastgelegd. In 2025 worden deze verder uitgewerkt naar beleid en programma’s om water meer vast te houden. Dat is ook echt nodig, want het klimaat verandert. Binnenkort verwachten we de eerste resultaten te bespreken.
Voorzitter,
Het derde speerpunt van Water Natuurlijk is de lasten samen dragen en eerlijk verdelen. De voorbereidingen voor het nieuwe belastingstelsel zijn dit jaar gedaan. Een werkgroep vanuit het Algemeen Bestuur heeft daarbij mogen meedenken. Ons waterschap loopt hierbij voorop. En onze ambtenaren speelden een belangrijke rol in de landelijke werkgroep die de handleidingen heeft gemaakt waarmee andere waterschappen nu hun keuzes maken. Hier mogen we als waterschap trots op zijn. We gaan het komende jaar ook proefdraaien met de generatietoets. Dit instrument gaat ons helpen om inzicht te krijgen in de gevolgen voor toekomstige generaties. Water Natuurlijk wil de lasten van de problemen die door de huidige generatie zijn veroorzaakt niet doorschuiven naar toekomstige generaties. Ook zij hebben het recht om in een prettige, groene, veilige leefomgeving te kunnen wonen en werken.
Voorzitter,
We hebben ook nog een wens of een idee. Bij het bestuursakkoord hebben we als Algemeen Bestuur een bestuursagenda gemaakt. Er zijn al belangrijke besluiten genomen. Maar wat ons betreft, is de bestuursagenda geen afstreeplijst, maar een ontwikkelagenda die opnieuw gevuld moet worden. En wel op twee manieren. Allereerst zou het ons als Algemeen Bestuur moeten helpen om te volgen hoe de besluiten worden vertaald naar uitvoering en wanneer de evaluatie met ons wordt gedeeld. Daarmee is de bestuursagenda hèt middel om als AB en DB in gesprek te blijven over de wederzijde verwachtingen en de uitwerking op de onderwerpen. Een tweede doel ligt in het agenderen van nieuwe onderwerpen. Het Dagelijks Bestuur heeft toegezegd om in het voorjaar met het Algemeen Bestuur stil te staan bij nieuwe trends en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de grote woningbouwopgaven die in de komende jaren gerealiseerd moeten worden in ons gebied. We zouden graag zien dat nieuwe onderwerpen die we als Algemeen Bestuur belangrijk vinden aan de bestuursagenda worden toegevoegd. Vinden het Dagelijks Bestuur en de andere fracties dit ook een goed idee? Want dan kunnen we daar in het nieuwe jaar mee beginnen.
Voorzitter,
Vanuit onze controlerende en kaderstellende rol als algemeen bestuur hebben we informatie nodig over de resultaten en effecten van ons beleid en projecten. Voor het financieel beleid zijn er voldoende, maar niet over onze opgaven. In deze begroting zijn maar twee indicatoren hierover opgenomen, km KRW waterlichamen en vistrappen. Dat zijn er veel te weinig om onze rol te kunnen uitvoeren. In de vorige bestuursperiode hadden we meer een dashboard van indicatoren. Wil het DB samen met de controlecommissie nog eens kijken hoe we als AB beter sturingsinformatie kunnen krijgen via de P&C cyclus?
Voorzitter,
Als fractie willen we in het komende jaar ons gaan inzetten voor enkele onderwerpen die ons aan het hart gaan. Dit zijn:
We nodigen de andere fracties en het Dagelijks Bestuur graag uit om met ons mee te denken hoe we in het komende jaar op deze punten stappen kunnen gaan zetten.
Voorzitter,
Ten slotte de conclusie. We steunen de begroting. We zijn benieuwd naar de reactie van het Dagelijks Bestuur op onze vragen en suggesties. En roepen iedereen op de nieuwe podcast Kletsnat te gaan luisteren. Binnenkort weer te beluisteren via Spotify of uw podcast app.
In dit artikel geeft regio voorzitter Martin Mulder een update over de vorming van het regionale bestuur, de eerste regionale ledenvergadering én doet hij een oproep om het bestuur te versterken.
Rein Jonkhans heeft op 27 november zijn rol als AB-lid van Water Natuurlijk beëindigd.
Een podcast over water met droge humor. Water raakt ons allemaal maar is ook soms ver weg. Ver van je bed, moeilijke woorden en onbekendere gezichten. Waterschap Vechtstromen algemeen bestuursleden Hugo Tromp (CU), Wieger Mulder (AWP), Richard van den Bovenkamp (BBB), Wouter Bloemberg (CU) en Willem-Jan Velderman (Water Natuurlijk) willen daar verandering in aanbrengen. Want water is steeds actueler. Overlast en droogte. Maar is er meer. Zij starten met een podcast met daarin enthousiasmerende en inspirerende verhalen over water. Van Enschede tot aan Emmen. Juist dichtbij jouw keukentafel, verhalen uit jouw omgeving en bestuurders een gezicht geven, van links tot rechts en andersom.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring