Medicijnresten zijn schadelijk voor het leven in en om het water. Pijnstillers veroorzaken bijvoorbeeld weefselschade bij vissen, anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en antidepressiva kunnen het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen veranderen. Toch komt In Nederland naar schatting per jaar minstens 140 ton medicijnresten in het water terecht. Overheden, artsen, apothekers en fabrikanten werken op verschillende manieren aan het verminderen van die hoeveelheid. Maar het is lastig en duur.
In de herziene EU-richtlijn stedelijk afvalwater is nu een “Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid” (UPV) voor microverontreinigingen vastgelegd. Deze richtlijn verplicht lidstaten, waaronder Nederland, om ervoor te zorgen dat producenten van farmaceutische en cosmetische producten bijdragen aan de verwijdering van schadelijke stoffen uit afvalwater. Dat biedt de overheid nieuwe mogelijkheden.
Op het webinar zal Walter Schrader, voormalig huisarts in Leiden zijn recente onderzoek naar de werkelijke omvang van medicijnvernietiging presenteren. Verder zal hij ingaan op het effect van medicijnen in water, wat je kan doen om dat te verminderen en tegelijk verspilling van medicijnen tegen kan gaan. Want ook dat is een groot probleem: de kosten van ongebruikte vernietigde medicijnen bedragen volgens VWS € 100 miljoen per jaar. Zijn recente pilot onderzoek naar inleveren van ongebruikte medicatie bij apotheken toont aan dat de omvang van het probleem veel groter is.
Hij zal ook aangeven wat de UPV kan gaan betekenen.
Het webinar vindt plaats op woensdagavond 23 april van 20.00 tot 21.00.
Je kan je aanmelden bij Otto Cox, voorzitter Water Natuurlijk Rijnland, voorzitter.regio.rijnland@waternatuurlijk.nl. Je krijgt dan een Zoom-link toegestuurd.