De opgaven voor Rijnland zijn groot en vragen ook om een andere manier van werken van het waterschap. Verzilting en grillig weer, mede als gevolg van de klimaatverandering spelen os nu al parten. De gevolgen zijn groot en zullen in de komende 20 jaar nog veel groter worden.
Een kort overzicht:
- De kans op wateroverlast zal toenemen door heviger neerslag en ook door intensiever gebruik van de ruimte wat zorgt voor meer verhard oppervlak. Ondanks recente maatregelen zoals de piekbergingen zal 20% van de polders in de toekomst niet aan de normen voldoen, als we uitgaan van de KNMI klimaatscenario’s.
- Er komen meer droge periodes. Het droge jaar 2018 dreigt in 2050 het nieuwe normaal te worden. Door lagere aanvoer van water uit de rivieren zal de verzilting toenemen. Als dit doorzet, dan zal bijvoorbeeld de bollenstreek in 2100 ongeschikt zijn geworden voor bollenteelt.
- De waterkwaliteit zal verslechteren doordat de watertemperatuur stijgt, er meer afspoeling van stoffen zal zijn en op meer plaatsen water zuurstofloos wordt. Het betekent ook meer blauwalg.
- Zeespiegelstijging, maar ook droogte en extreme buien zullen de dijken en duinen meer dan ooit op de proef stellen. Er zijn, los van wat nu al gebeurt, extra maatregelen nodig.
Alleen technische maatregelen, zoals het verhogen van een dijk of plaatsen van een. Nieuw gemaal of zuivering, zullen niet voldoende zijn. Het is ook een ruimtelijke puzzel. Er is meer ruimte nodig voor een blijvend robuust watersysteem, bijvoorbeeld voor waterberging of bredere waterkeringen. Tegelijk wordt er ruimte gevraagd voor woningbouw, de energietransitie, bedrijven en niet te vergeten recreatie en natuur. En tegelijk moeten we bespreken of alles functies die er nu zijn op langere termijn houdbaar zijn. Bijvoorbeeld de eerder genoemde bollenteelt of intensieve melkveehouderij in de laagste veenpolders.
Ruimtelijke puzzel vraagt anders werken
Dat alles vraagt een andere rol en manier van werken van Rijnland. In laatste instantie bepalen provincie en gemeenten de ruimtelijke plannen, maar het waterschap moet eerder en intensiever meedoen in de discussie. Nadrukkelijker agenderend en adviserend en mogelijk ook met een dwingender rol. Rijnland heeft in de waterschapsverordening al klimaatregels opgenomen voor grote nieuwbouwprojecten.
Er zal meer moeten gebeuren en dat betekent ook het nodige voor de rol van de Verenigde Vergadering. Rijnland moet hierover in gesprek gaan en daar is het al mee begonnen. Het komende jaar zullen en gesprekken gaan plaatsvinden met andere overheden, belanghebbenden en inwoners.
Water Natuurlijk vindt de andere rol van het waterschap noodzakelijk een ook gewenst. Ook wij zullen hierover bijeenkomsten organiseren.
Suggesties: voorzitter.regio.rijnland@waternatuurlijk.nl