Water Natuurlijk stelt vragen aan D&H over blauwalg
Wij willen natuurontwikkeling en recreatie meer ruimte en bescherming bieden in ons mooie waterrijke landschap. Gezond zwemwater is ontzettend belangrijk voor recreanten en vissen.
De fractie van Water Natuurlijk heeft op afgelopen woensdag 26 augustus schriftelijke vragen gesteld aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden. De schriftelijke vragen gaan over de aanpak van blauwalg en zijn gesteld naar aanleiding van een publicatie in Trouw. De gestelde vragen kunt u hieronder teruglezen. Ook een link naar het artikel in Trouw is toegevoegd.
Vragen aan D&H van de fractie Water Natuurlijk over bestrijding cyanobacteriën (blauwalg)
- Bent u bekend met de inhoud van het artikel ‘’De bestrijding van blauwalg is vaak nutteloos, zeggen ecologen. ‘Het neigt naar kwakzalverij’’’? (Trouw, 17 augustus 2020)
- Welke methodes zet HHNK in om blauwalg in recreatieplassen te bestrijden? Is de werkwijze hieromtrent ergens vastgelegd? Zijn de methodes voldoende effectief om blauwalg te bestrijden?
- Wordt er bij de bestrijding van blauwalg gebruik gemaakt van geluidsgolven en micro-organismen? Zo ja; hoe kijkt D&H aan tegen de kritiek van deskundigen op deze methoden?
- In hoeverre hanteert HHNK bij de bestrijding van blauwalg een zogenaamde ‘’bronaanpak’’? Graag een toelichting.
- Worden bij de aanpak van blauwalg bewoners en belanghebbende partijen zoals natuur- en milieuorganisaties betrokken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?
- Op hoeveel zwemlocaties, in beheer van HHNK, is deze zomer blauwalg geconstateerd? In hoeverre zit er verschil tussen deze cijfers en de cijfers van vorige zomer? Is dit naar uw mening verontrustend?
- Wie zit er namens ons hoogheemraadschap in de landelijke werkgroep blauwalg? Herkent hij of zij het beeld dat door Lurling in het artikel over deze commissie wordt geschetst?
Klik hier voor de publicatie in Trouw.