Navigatie overslaan

Begroting 2018 Wetterskip Fryslân

Vorige week bespraken we de begroting van 2018. Dit zijn de punten waar we als fractie extra aandacht voor vroegen:

  1. Veenweide, de informatiebrieven die naar de Staten en AB gestuurd zijn baren ons zorgen. Dat er met spoed iets moet gebeuren is logisch, Fryslân stoot landelijk gezien het meeste C02 uit. Peilen zullen hoe dan ook omhoog moeten als we het proces van oxidatie van het veen tegen willen gaan, de vraag is alleen hoe snel en hoe groot die nieuwe flexibelere peilvakken zullen zijn. We vinden dat de rolverdeling Wetterkip – provincie gedefinieerd moet worden in dit dossier, zodat ieder zijn verantwoordelijkheid kan pakken en de ander kan aanspreken op haar taken. De provincie heeft een functie per gebied aangewezen, maar dan?

Als we in de Veenweide gebieden hier als Wetterskip of Provincie compenseren, dan weten we niet wat we ons op de hals halen ten opzichte van de agrariërs in ons beheergebied die al tijden met hogere peilen boeren en nooit gecompenseerd zijn. Ook zijn boeren in andere veenweidegebieden in den lande nooit gecompenseerd. Andere waterschappen kijken met argusogen naar de stappen die in Fryslân gezet worden. Want als men in Fryslân gecompenseerd wordt, wat moeten ze in Zuid-Holland dan wel niet? Aan de andere kant heeft het eindelijk uitvoeren van de veenweidevisie enorme gevolgen voor de bedrijfsvoering van boeren en dat zullen we onder ogen moeten zien…

Men heeft recht op duidelijkheid. Wij zien die duidelijkheid graag op korte termijn.

  1. Het tweede punt wat wij erg van belang vinden zijn de KRW doelen. Je gooit er een kwartje in en water natuurlijk heeft het bij algemene beschouwingen over de Kader Richtlijn Water, zo ook nu. We denken als fractie namelijk dat het nodig is, in 2018 een goede discussie te voeren over het KRW-maateregelenpakket. Een pakket waarmee we de doelen voor 2027 halen..
  1. Het derde punt waar we aandacht voor willen vragen zijn de lozingen van de recreatievaart. Een ingewikkeld dossier want handhaven is onmogelijk. Extra loospunten faciliteren vanuit Wetterskip Fryslân lijkt het enige wat we kunnen doen. Juist nu we zo bezig zijn met waterkwaliteit is er meer actie nodig. Daarom gaf het Dagelijks bestuur aan dit dossier in unieverband te hebben besproken. Dit gaat Water Natuurlijk niet ver genoeg. Er zijn wijzigingen nodig in landelijke regelgeving om dit probleem het hoofd te bieden. We zouden het bestuur van het Wetterskip daarom willen vragen landelijk trekker te worden in deze lobby richting Den Haag. Er is nergens zoveel recreatievaart als in het beheergebied hier in Fryslân, we zijn als Wetterskip Fryslân dan ook de grootste belanghebbende. Daar hoort een trekkersrol bij.

Tieneke Clevering

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring