In de periode oktober 2023 tot 1 juni 2024 is twee keer zoveel regen gevallen als normaal (bijna 1.100 mm). Hierdoor hebben bewoners op de Heuvelrug last van volgelopen kelders, schimmel en water in de kruipruimten. Ook agrariërs op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug hebben last van te natte landbouwgronden.
Bij veel regenval kan het grondwater op sommige plekken op de Heuvelrug dicht bij het oppervlak komen. Vaak zijn dit de plekken waar de dorpen op de Heuvelrug zijn gebouwd. Daarom is het nu met hoge grondwaterstanden onder de hoge rug opnieuw zoeken naar een balans. Op de Utrechtse Heuvelrug zakt het water goed weg, omdat deze veelal van zand is. Het regenwater zakt hier dus makkelijk de grond in. Ook is er op de hoge rug weinig oppervlaktewater (water in sloten en rivieren) aanwezig. Het duurt daarom lang voordat het grondwater naar de lagere delen stroomt waar watergangen het water kunnen afvoeren. Met andere woorden: het duurt lang voordat hoge grondwaterstanden in de kwetsbare zones op de heuvelrug dalen.
Overheden werken daarom waar mogelijk aan extra acties om in te spelen op zowel natte als droge perioden op de Utrechtse Heuvelrug in de Blauwe Agenda. Water Natuurlijk steunt van harte het initiatief van de Blauwe Agenda, waarin ook bijvoorbeeld dook wordt samengewerkt met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Water Natuurlijk wil graag de aandacht vestigen op de film ‘Samen zorgen voor water op de Utrechtse Heuvelrug’. Deze film gaat in op de verschillende uitdagingen die leven in het gebied: droogte en wateroverlast zijn problemen waar bijna alle delen van de Heuvelrug mee te maken hebben. De verschillende partners van de Blauwe Agenda komen aan het woord en leggen uit hoe zij samen werken aan deze soms complexe opgaven. De film zoomt onder meer in op de oplossingen van drinkwatermaatschappij Vitens, maatwerkoplossingen voor landgoederen en geeft inzichten in wat bewoners zelf kunnen doen tegen droogte en wateroverlast.
Water Natuurlijk steunt van harte het initiatief van de Blauwe Agenda, waarin overheden en partners samenwerken. De Blauwe Agenda communiceert onder andere via de kanalen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.