De natuur is volledig van slag af. Ook in het grote werkgebied van waterschap de Brabantse Delta (1) . De flanken van beekdalen verdrogen, de grondwatervoorraad raakt uitgeput, de biodiversiteit verschraalt ieder jaar verder, de zomers worden heter. Vooral in bebouwde gebieden is het soms nauwelijks uit te houden. Hitte-eilanden noemen we dat.
Water Natuurlijk - Brabantse Delta roept op om de natuurlijke beek- en watersystemen weer leidend te laten zijn en hen, letterlijk, alle ruimte te geven. Daarnaast moet bodemherstel een grote impuls krijgen. Water en bodem zijn de basis voor al het leven, inclusief die van ons, mensen. Gezonde bodems houden door sponswerking het water langer vast en zijn rijk aan biodiversiteit.
De lijsttrekker van Water Natuurlijk - Brabantse Delta, Ron Dujardin, zegt: “De situatie is onhoudbaar aan het worden, we lopen tegen een hele harde muur aan, de flexibiliteit is helemaal eruit. Het is niet 5 voor twaalf, maar kwart over twaalf. Onze oplossing is: ga met de natuur meewerken, niet er tegenin. Wat dat betekent voor het waterschap? De beken de ruimte geven, goed water in het voorjaar vasthouden, bodems herstellen, drainage- en afwateringssystemen verminderen, wijken en onze tuinen en balkons vergroenen. Verstening tegengaan”.
Er is al een aantal mooie ontwikkelingen ingezet. Zo zijn er bijvoorbeeld in en rond grote steden in de Brabantse Delta projecten uitgevoerd of in uitvoering waarin beken weer natuurlijk mogen zijn. Ook is er steeds meer aandacht voor onttegeling en vergroening van wijken. Het waterschap de Brabantse Delta zet klimaat en biodiversiteit steeds centraler in haar beleid en aanpak. Maar het is nog niet genoeg om de groeiende klimaat- en biodiversiteitsproblemen echt het hoofd te bieden.
Dujardin: “We waarderen al deze inspirerende voorbeelden en goed ontwikkelingen, het is echt geweldig wat er soms op lokaal niveau tot stand wordt gebracht, in samenwerking tussen waterschap, gemeenten, burgers en maatschappelijke organisaties. Het gaat echter te langzaam, terwijl de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan het verdiepen is. Grote oppervlakten groen gebied staan nog op de nominatie om versteend te worden. Ook worden er zonneweiden gepland in stroomgebieden van beken. Dit kan echt niet meer!”.
Water Natuurlijk realiseert zich dat natuurlijke processen centraal zetten consequenties heeft. Grote positieve consequenties voor de samenleving als geheel. Maar niet iedereen zal blij zijn. Landbouwers moeten zich aanpassen aan hogere en sneller fluctuerende waterpeilen. Omschakelen naar duurzame landbouw is hard nodig. Ook geen bebouwing in stroomgebieden meer. Verstening van grote oppervlakten moet voorkomen worden. Het water moet de bodem in kunnen.
Dujardin: “Uiteindelijk zullen we zien als we kiezen voor héle en niet halve oplossingen, dat de leefbaarheid van steden, dorpen en platteland verbetert. Dat boeren innovatief nieuwe duurzame gewassen gaan telen die tegen hogere waterstanden kunnen. Dat er nieuwe vormen van bedrijvigheid komen die inspelen op de vraag naar natuur, natuurgerichte recreatie. rust, gezondheid en groene leefomgeving. Angst voor overstromingen door mee te bewegen met de natuur heb ik niet. Eerder andersom: als we doorgaan met verstenen, worden problemen op korte termijn onbeheersbaar. Dát moeten we voor zijn! Ook voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen”.
(1) Waterschap de Brabantse Delta ligt in de Provincie Noord-Brabant ten westen van de lijn Waalwijk/Baarle-Nassau en ten zuiden van het Hollandsch Diep, de Amer en de Bergsche Maas.