Navigatie overslaan

Inzet fractie Water Natuurlijk Brabantse Delta periode juni/juli 2024 AB en commissies.

In de maanden juni/juli vond de derde cyclus van vergaderingen van het Algemeen Bestuur (AB) inclusief commissies van het Waterschap Brabantse Delta plaats. Hierbij de belangrijkste inzet van de fractie van Water Natuurlijk tijdens commissie en Algemeen Bestuur.

Commissie Bestuur, Strategie en Internationaal 5 juni 2024

Op de agenda stond een verslag van een werkbezoek aan Egypte. De fractie heeft hier met aandacht kennis van genomen.
Ook stond de benoeming van een nieuwe voorzitter van de rekenkamer op de agenda. Onze fractie kan daarmee instemmen en zullen in het AB ook voor de voordracht stemmen.
Het belangrijkste punt van de agenda ging over de kadernota.
Daar fractievoorzitter Ron afwezig (met kennisgeving) was is dit door Kees de Jong opgepakt als eerste reactie:
Allereerst willen we onze waardering uitspreken voor het gedegen stuk werk dat geleverd is met Kadernota en Strategische agenda. Wij kunnen ons goed vinden in de uitgezette lijnen en zijn blij dat de noodzakelijke veranderingen in ons waterbeheer duidelijk vorm gaan krijgen. Toch willen ook nog enkele suggesties doen om de aanpak nog krachtiger te maken dan hier verwoord wordt. Dit doen we per thema zoals gehanteerd in de Strategische agenda.

P 5. Klimaatbestendige regio.
We zijn van mening dat dit een goede ambitieuze paragraaf is. Graag zouden we nog toegevoegd zien dat het Waterschap een duidelijke stimulerende invloed zou uitoefenen (een voortrekkersrol).

P5. Water zuiveren met toekomstperspectief
Hier zou o.i. toegevoegd moeten worden dat met name de prioritaire stoffen hier veel aandacht dienen te krijgen.

P9. Gezond Water
Het hoofdlijnenakkoord, zoals het nu voorligt bij de kabinetsformatie, leunt sterk op het nemen van maatregelen op basis van metingen die de noodzaak hiervan aangeven. Dit betekent in onze ogen dat meer nog dan voorzien de nadruk gelegd moet worden op het ontwikkelen en toepassen van goede meetinstrumenten. Dit geldt voor industriële vervuilers maar ook voor anderen in de kleinere watergangen van ons systeem.

Daarnaast is het belangrijk om instrumenten te ontwikkelen en toe te passen die de vervuilers er toe te brengen de vervuiling intern op te lossen, dan wel ze te laten betalen voor de extra maatschappelijke kosten van o.a. extra zuivering door het Waterschap. (Bronaanpak).

P11. Water en Bodem sturend
Eerste zin: Graag zien wij bij de grote uitdagingen van dit moment droogte en verdroging als een van de grootste uitdagingen benoemd.

Doelstellingen: Hier wordt een lange termijn doelstelling van 2050 benoemd. Dit lijkt ons te ver weg. Wok pleiten ervoor doelstellingen per geografische eenheid (ruggen etc.) te formuleren voor 2030 en 2035.

P13. Water zuiveren met toekomstperspectief
Bij Communicatie wordt de nadruk gelegd op het principe ‘De vervuiler betaalt’. Hierbij is belangrijk dat dit principe ook duidelijk zo toegepast gaat worden. Zie onze opmerkingen bij P9.

Commissie Financiën, Bedrijfsvoering en digitalisering 5 juni 2024

Van de jaarrekening heeft onze fractie kennis genomen, het geheel ziet er goed uit, er is een positief resultaat en dat is mooi. We kunnen instemmen met de bestemming van het resultaat.
Ook van de bestuursrapportage heeft onze fractie kennis genomen. Hierbij wel enkele kanttekeningen:
Er wordt een kostentoedelingsonderzoek aangekondigd in de loop van 2025 ter voorbereiding op nieuwe belastingstelsel per 2026. Onze fractie ziet hier graag als basis een causale
toerekening van kosten aan gebruikerscategorieën en vervolgens een analyse in welke mate het nieuwe belastingstelsel daaraan tegemoet kan komen. Bij thema Gezond Water wordt vermeld dat in 2024 het beleid microverontreinigingen wordt vastgesteld. Ook wordt vermeld dat KRW-impulsmaatregelen in Q4 worden voorgesteld. Voor beide punten geldt dat deze volledig in het budget voor 2025 gedekt dienen te worden.
Dan het thema Water in Balans. Kleine grondwateronttrekkingen dienen verplicht gemeld te worden. Heeft het Waterschap nu alle onttrekkingen in beeld en is dat totaal verantwoord vanuit
doelstellingen mbt grondwaterstand?
Van de evaluatie van de projecten heeft de fractie kennis genomen. Op macro niveau ziet dit er goed uit.

Commissie Water Veiligheid en Vaarwegen van 12 juni 2024

Op de agenda stonden twee interessante presentaties. De eerste ging over het kennisprogramma zeespiegelstijging, waarbij werd ingegaan op de gevolgen bij verschillende scenario's binnen ons werkgebied. dan gaat het niet allen om hoog water, maar ook over verzilting, zoetwatervoorziening, peilbeheer etc. Goed om steeds de actuele situatie in de gaten te houden, maar ook zeer goed te kijken naar de toekomstige situatie en vooral in scenario's te denken. Op die manier kan het waterschap zich wapenen en op tijd de juiste maatregelen nemen. Punt is dat klimaatverandering sneller gaat dan oorspronkelijk was voorzien en dat een verdere versnelling ook op de loer ligt.
De tweede presentatie ging over het project verbetering regionale keringen en de stand van zaken op dit moment. Belangrijk ook in kader van waterveiligheid.

Commissie Water en Ruimte & Gezond Water 12 juni 2024

Ook hier twee interessante presentaties.

De eerste ging over water en bodem sturend als onderdeel van onze strategische agenda. Wat betekent dit voor ons waterschap, waar liggen kansen en bedreigingen. Het is goed dat water en bodem sturend ook bij de rijksoverheid voorop staat en dat dit ook in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering staat. Het is belangrijk dat we het bodem- en watersysteem zo natuurlijk mogelijk laten functioneren. Dat betekent ook dat bij bouw van nieuwe wijken, maar ook bij gebruik van de grond steeds goed gekeken moet worden wat kan. daarbij gaat het ook om voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Denk daarbij aan het niet buitendijks bouwen om risico op schade te vermijden bij hoog water, het op de juiste wijze inrichten van stad en dorp, met meer ruimte voor water en groen etc. Hierbij dient ook bij gebruik van grond voor natuur en landbouw goed gekeken worden wat kan. Kortom het raakt kwantiteit van water (droogte/overstroming), Kwaliteit van water (KRW en biodiversiteit, de wijze waarop we zuiveren, de waterveiligheid en de wijze waarop we met vaarwegen omgaan.

De tweede presentatie ging over droogte en grondwateronttrekkingen. Hierbij is het van belang in kader van water tekorten dat het waterschap de omzwaai maakt van afvoeren naar vasthouden. Uiteraard wel met die verstande dat bij grote neerslaghoeveelheden er vanwege droge voeten wel afgevoerd moet worden, maar wel op een verstandige wijze. belangrijk daarbij is dat er minder water aan het grondwater onttrokken wordt, ook al valt er dit jaar veel regen, zodra het weer een aantal weken droog is zal er snel een tekort ontstaan voor natuur en landbouw en dus moeten we ook in een natte periode zuinig en verstandig omgaan met water. belangrijk daarbij is, dat we goed inzichtelijk hebben wie er welke hoeveelheden onttrekken, dus ook kleine (particuliere) onttrekkingen moeten we in beeld krijgen. Dan kunnen we ook het juiste beleid ontwikkelen voor nu en de toekomst.

Er stonden ook twee adviesnota's op de agenda.

Allereerst een strategische aankoop van gronden in Zundert. en daarnaast een advies het projectplan waterwet Strijpen/de Berk (voorlopig) in te trekken, zodat met een enkele grondeigenaar tot een overeenkomst kan worden gekomen. beide nota's zijn wat onze fractie akkoord en een hamerstuk voor het AB.

Algemeen Bestuur van 26 juni 2024

Allereerst stond de benoeming van een nieuw DB lid als vervanging van Niels Mureau. Wat onze fractie betreft was dit een zaak van West Brabant Water Breed, omdat Niels ook vanuit die partij als coalitiegenoot werkbaar was. Toch hadden zich twee kandidaten uit de oppositie aangemeld. Na een toelichting van alle drie werd een stemming gehouden en uiteindelijk werd Wessel de Beer van West Brabant Water Breed gekozen tot nieuw DB lid. Wessel gefeliciteerd en veel succes en hopelijk een goede samenwerking.
Daarnaast stond de formele benoeming van de nieuwe voorzitter voor de rekenkamer op de agenda. De voordracht leidde niet tot vragen of opmerkingen en dhr J Vinckers is benoemd tot de nieuwe voorzitter. Wij wensen hem veel succes toe.

Zoals eerder in de commissie aangegeven kan onze fractie instemmen met de jaarrekening en de evaluatie projecten en ook met de bestuursrapportage met inachtneming van de door ons gemaakt punten. Dat geldt ook voor de adviesnota's grondaankoop Zundert en intrekken projectplan waterwet Strijpen/De Berk.

Belangrijkste punt op de agenda was de kadernota 2025-2029 en de strategische agenda. beide stukken zijn nadrukkelijk met elkaar verbonden en geven de aanzet tot de begroting 2025.
Onze fractie kan zich in hoofdlijnen vinden in beide stukken, die een logisch gevolg zijn van het coalitieakkoord en het bestuursakkoord. De inbreng van onze fractie leest u in onderstaand bestand.

Samengevat zijn de belangrijkste zaken:

  • kadernota verder uitbouwen met Bestuursrapportage als voorbeeld.
  • Heldere communicatie en een duidelijk stimulerend beleid in kader schoon water en klimaat.
  • Extra inzet ten aanzien van de droogteproblematiek, maar anderzijds ook wateroverlast tegengaan.
  • Zuiveren met toekomst perspectief.
  • Inzetten op goede meetinstrumenten.
Onze algemene beschouwingen bij de kadernota 2025-2029

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring