Kees de Jong geeft inkijkje in zijn inzet bij de commissievergaderingen
Kees de Jong, een van onze burgerleden geeft in een verslag zijn eerste ervaringen van de commissies Wateren ruimte & gezond water en Waterketen.
Woensdag 15 november behandelde het AB van het waterschap de kadernota en begroting 2024 van het waterschap Brabantse Delta. tevens werd die avond ook de kostentoedeling vastgesteld.
Gert heeft namens de fractie de algemene beschouwingen uitgesproken. In hoofdlijnen zijn wij akkoord gegaan met de voorliggende kadernota en begroting, mede omdat die een uitvloeisel zijn van het coalitie akkoord, het ambitiedocument van de organisatie en omdat onze ambities daarin goed verwoord zijn. De inbreng vanuit de diverse partijen in het AB zijn op een goede wijze vertaald en het is nu zaak samen hard te werken aan goed en schoon water, waterveiligheid en voldoende water.
lees hieronder de volledige tekst zoals uitgesproken in de pitch.
Water Natuurlijk kan hier kort en krachtig over zijn. Ja het is gewenst om steeds meer te kijken naar een kostentoedeling waarbij het principe de vervuiler betaald leidend is. Hopelijk geeft de nieuwe wet daar meer mogelijkheden voor.
Het huidige voorstel is een voortzetting van een systematiek die al langer gehanteerd wordt en ondanks dat de eerste voorstellen terug genomen moesten worden omdat er fouten waren gemaakt in de uitgangspunten is het voorliggende voorstel gebaseerd op de inzet in de komende begroting en komende jaren waarin veel moet gebeuren. De fouten zijn gecorrigeerd.
De Brabantse Delta zit met dit voorstel in de middenmoot wat betreft de hoogte van belastingen landelijk gezien en we hebben wel ambitieuze plannen voor de komende periode voor een beter waterbeheer, schoon water, voldoende water en o.a. biodiversiteit. Deze kosten geld, dat moeten we ook goed uitleggen.
Ook in het stedelijk gebied moeten de komende jaren veel zaken aan gepakt worden, derhalve vinden we de huidige voorstellen voldoende om die eerste stappen te zetten. Daar waar de verhoging bij inwoners gaat knellen hebben we een kwijtscheldingsregeling en daarmee kunnen we hier toch spreken van een evenwichtig voorstel binnen de huidige omstandigheden.
Water natuurlijk kan akkoord gaan met voorliggend voorstel.
Kees de Jong, een van onze burgerleden geeft in een verslag zijn eerste ervaringen van de commissies Wateren ruimte & gezond water en Waterketen.
Water Natuurlijk heeft met aandacht de gebeurtenissen tijdens de recente klimaatmars in Amsterdam gevolgd. Wij begrijpen en delen de bezorgdheid over de klimaatcrisis, die een essentieel onderdeel is van onze missie voor schoon, gezond en voldoende water.
Op het kritieke moment vlak voor de 2e Kamerverkiezingen introduceert Water Natuurlijk, de grootste waterschapspartij van Nederland, het WaterRad voor de tweede keer. Dit innovatieve instrument, dat voor het eerst werd gebruikt tijdens de vorige 2e Kamerverkiezingen, belicht opnieuw de grote verschillen in waterbeleid tussen 15 Nederlandse politieke partijen. Het benadrukt de dringende noodzaak van een duurzaam en verantwoord waterbeheer.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring