Navigatie overslaan

Brabant op slot door stikstof. Heeft ook gevolgen waterschap

Brabant op slot vanwege stikstof en verslechterde natuur

Stop op Brabantse stikstof vergunningen onvermijdelijk en noodzakelijk Ook voor de waterkwaliteit

Omdat de kwaliteit van de natuur in Brabant hard achteruit gaat heeft natuurgedeputeerde Hagar Roijackers namens het Brabantse college besloten om voorlopig geen stikstof vergunningen meer af te geven. Eerst moet de natuur zich weer kunnen herstellen.

Omdat de stikstof en ammoniak ook in het water van de Brabantse Delta terecht komt werd ook de waterkwaliteit slechter en slechter. En dat terwijl de waterkwaliteit in Brabant al bij de slechtste van Europa hoort. Reden dat ook het voordeel van de

‘derogatie’ van Nederland om meer mest dan normaal te mogen uitrijden door de EU afgeschaft is.

Twee van de meest bedreigde Brabantse Natura2000 gebieden liggen in het gebied van de Brabantse Delta. Dat zijn de Brabantse Wal en het Ulvenhoutse Bos. In beiden heeft de natuur tot nu toe maar een minimale overlevingskans van 17 %, wat absoluut onvoldoende is. Ondanks dat het kwelwatersysteem in het Ulvenhoutse Bos door Waterschap, Staatsbosbeheer en Breda sterk verbeterd wordt, blijft het zo ‘dweilen met de kraan open’.

Het besluit van natuur gedeputeerde Hagar Roijackers is helemaal in lijn met het advies van Johan Remkes, die zegt eerst de stikstof piekbelasters dicht bij de Natura2000 gebieden te saneren - door transitie, verplaatsing, uitkoop, etc. - voordat andere maatschappelijke belangen zoals woningbouw weer een kans kunnen krijgen. Ook rechterlijke uitspraken geven dat herhaaldelijk aan.

Water Natuurlijk in Brabantse Delta ondersteunt het besluit van de provincie omdat dit onvermijdelijk en noodzakelijk is. Bovendien geeft dit ook een impuls aan de zo noodzakelijke verbetering van de waterkwaliteit in de Brabantse Delta die in 2027 van goede ecologische kwaliteit moet zijn. Dat is een uitdaging die door het nieuwe Waterschapsbestuur met kracht opgepakt zal moeten worden.

Water Natuurlijk zal daar met alle energie aan meewerken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring