Gelderse veren
Water Natuurlijk steunt van harte te actie om de Gelderse veren in de vaart te houden. We roepen iedereen op om de petitie ‘Ik houd van veren’ tekenen waarin de provincie Gelderland wordt opgeroepen de veren te blijven ondersteunen.
Veel fabrieken van de afgelopen anderhalve eeuw hebben hun sporen nagelaten en overal in Nederland werden in de jaren zeventig vervuilde locaties aangetroffen. Sinds de jaren tachtig is er daarom milieuwetgeving, die moet voorkomen dat vervuiling in de toekomst nog zal plaatsvinden. Sindsdien proberen we in Nederland de verontreinigingen die er nog liggen schoon te maken, wat helaas vaak niet eenvoudig is.
De Enka-fabriek in Ede sloot in 2002 de deuren. Het fabrieksterrein is gesaneerd en daar is inmiddels een woonwijk op gebouwd. Ondanks de sanering bleef er echter een fikse grondwatervervuiling achter van sulfaat, dioxines en overige chloorverbindingen. De dioxines en overige chloorverbindingen zijn niet goed oplosbaar in water en bewegen daarom niet mee met het grondwater. Maar sulfaat is wel goed oplosbaar en de pluim met daarin sulfaat beweegt zich in de richting van de Edese woonwijk Rietkampen en natuurgebied de Bennekomse Meent.
Doen we niets, dan komt het vervuilde grondwater daar straks omhoog; het vervuilde grondwater zal dan stankoverlast veroorzaken bij de bewoners, de kwetsbare natuur in het Binnenveld onherstelbaar aantasten en daarna alsnog de Nederrijn in stromen. Als we deze ernstige schade willen voorkomen moet er dus nu ingegrepen worden. Helaas zijn er op dit moment geen oplossingen voorhanden die het sulfaat in zijn geheel uit het grondwater kunnen halen. De relatief lage concentraties (veel water met weinig vervuiling), maken het vooralsnog technisch niet mogelijk om het grondwater geheel schoon te maken: de vervuiling is daarvoor te veel verdund.
Omdat niets doen geen optie is, en schoonmaken technisch niet kan, staat de overheid voor een vervelende opgave: het grondwater saneren door het te lozen. Dat is waartoe de gemeente Wageningen, de provincie en het waterschap inmiddels hebben moeten besluiten: het grondwater bijtijds oppompen en op de Rijn lozen.
Door de industriële revolutie was de Rijn in de vorige eeuw zo vies dat de zalm was uitgestorven, riviervissers hun baan verloren, en dat er geen kind meer van zijn moeder in mocht zwemmen. Sindsdien doen we ons best dat te herstellen. De waterkwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, de zalm is terug, maar we zijn er nog lang niet. Vanuit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland stroomt de Rijn vandaag de dag met hogere waarden sulfaat ons land binnen dan de pijpleiding zal lozen. Daarom zal de sanering van het grondwater geen extra schade doen aan de Rijn.
Inmiddels wordt de pluim op verschillende plekken gemonitord. Niet alleen op sulfaat, maar ook op de dioxines en overige chloorverbindingen. Zodat we zeker weten dat deze stoffen zich niet ook verplaatsen. En op aandringen van Water Natuurlijk heeft het waterschap besloten om elke 5 jaar opnieuw te bekijken of er nieuwe technieken zijn waarmee het sulfaat wel in zijn geheel uit het grondwater kan worden gezuiverd.
Helaas is het oppompen en lozen van het grondwater vooralsnog de minst slechte oplossing. De vervuiling van het Enka-terrein had natuurlijk nooit mogen ontstaan. Het proces leert dat de weg naar een schoner milieu met horten en stoten gaat én dat voorkomen van vervuiling het allerbelangrijkste is: vervuiling komt namelijk altijd als een boemerang weer terug.
Vandaag de dag wordt er nog steeds veel vervuild: juist daarom is het essentieel om op 15 maart groen te stemmen. Want als het proces rond het Enka-terrein ons iets geleerd heeft dan is het dat Water Natuurlijk zich hard moet maken om huidige vervuilingen te stoppen en nieuwe vervuilingen te voorkomen. Wij zetten ons met hart en ziel in voor een schone Gelderse Vallei, een schone Veluwe en een schone Rijn. We zijn voorstander van een Europees verbod op PFAS en we werken naar strikte lozingsnormen voor onder andere industrie en vermindering van de belasting van ons grond- en oppervlaktewater door de , land- en tuinbouw. Ook de uitstoot van broeikasgassen willen we terugdringen. Want wie de verontreinigingen van vandaag stopt voorkomt de ellende van morgen. Zo werken we naar een schoon en natuurlijker Nederland.
Water Natuurlijk steunt van harte te actie om de Gelderse veren in de vaart te houden. We roepen iedereen op om de petitie ‘Ik houd van veren’ tekenen waarin de provincie Gelderland wordt opgeroepen de veren te blijven ondersteunen.
Water Natuurlijk vindt het belangrijk om met boeren samen te werken aan agrarisch natuurbeheer. Waterschappen moeten samen met inwoners, gemeenten, boeren en natuurorganisaties komen tot een gebiedsgerichte aanpak. Het Platform Natuur-inclusieve landbouw Gelderland is opgericht op initiatief van Natuur en Milieu Gelderland en tien maatschappelijke organisaties, zowel landbouworganisaties als natuurorganisaties. Inmiddels zijn deze ambities onderschreven door meer dan 20 partijen. Zij willen de komende jaren samen werken aan een vitaal Gelders platteland, aan biodiversiteitsherstel en aan kringlooplandbouw. Ze willen met dit plan toekomstperspectief bieden voor de landbouw en werken aan een circulaire landbouw waar bovendien ruimte is voor meer natuur en meer biodiversiteit. Via deze website zijn zes inspiratiebedrijven te volgen. Deze ondernemers hebben al stappen gezet naar een meer natuur-inclusieve bedrijfsvoering. Daarnaast hebben ze allen plannen om in de toekomst meer maatregelen te nemen op hun bedrijf. De ontwikkelen zijn te volgen op deze website.
Een ontbrekende schakel in het Gelderse Natuurnetwerk, en een plek met kansen voor topnatuur bovendien. Precies de redenen waarom provincie Gelderland tussen Vaassen en Emst nieuwe natuur heeft aangelegd. In totaal ging 26 hectare weiland op de schop. Emst-Achterhegge werd het gebied in de gemeente Epe gedoopt. De graslanden liggen precies op de goede plek om een verbinding te vormen voor vlinders, vogels en kleine zoogdieren die van de Veluwe naar de IJsselvallei willen of andersom. Emst-Achterhegge is om nog meer redenen kansrijk: er komt kwel naar boven. Dit grondwater is in het hoger gelegen Veluwemassief als regen gevallen en in de grond getrokken, en komt in dit lager gelegen gebied door de druk weer naar boven. Kwel is basisch (niet zuur) en biedt daardoor kansen voor bijzondere, natte vegetaties. De provincie trok hierin samen op met Geldersch Landschap en Kasteelen, de gemeente en waterschap Vallei en Veluwe. Afgelopen winter is er flink gegraven. Op de meeste plekken is de bovenste grondlaag afgeplagd om zoveel mogelijk fosfaat te verwijderen. Door af te plaggen komt ook het kwelwater makkelijker naar boven en wordt het gebied natter. Een aantal sloten is gedempt om te voorkomen dat de kwel direct weer wegloopt. De doorstroming van de hoofdwatergang is daarentegen juist verbeterd: dit zorgt ervoor dat regenwater (zuur en dus minder gewenst) snel afstroomt. Het voorkomt bovendien wateroverlast in de omgeving. Om de soortenrijke, natte vegetatie op weg te helpen, is ook maaisel opgebracht. Dit maaisel kwam van zeer goed ontwikkelde, vochtige hooilanden in de omgeving. Om het gebied aantrekkelijk te maken voor verschillende diersoorten zijn de oude kavelgrenzen met houtwallen weer in ere hersteld. Zo ontstaat een kleinschalig landschap met verschillende microklimaten: van warm en zonnig tot schaduwrijk of juist windluw. Vleermuizen en zangvogels foerageren langs de bomenrijen, reeën kunnen er schuilen. Voor twee bijzondere soorten zijn extra maatregelen genomen. Speciaal voor de sleedoornpage zijn sleedoorns aangeplant. Deze zeldzame vlinder komt nog voor langs de Veluwerand en legt haar eitjes in de sleedoorn. Langs de slootkanten liggen stobbes, een perfecte nieuwe plek voor de larven van de beekprik.
Geef de Natuur een stem!
Bekijk hier ons verkiezingsprogrammaDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring