Navigatie overslaan

Houd de veerponten in de vaart!

Water Natuurlijk steunt van harte de actie om de Gelderse veren in de vaart te houden. We roepen iedereen op om de petitie ‘Ik houd van veren’ te ondertekenen!

Hier de link: Petitie "Ik houd van veren"

Water Natuurlijk steunt van harte de actie om de Gelderse veren in de vaart te houden. We roepen iedereen op om de petitie ‘Ik houd van veren’ te ondertekenen waarin de provincie Gelderland wordt opgeroepen de veren te blijven ondersteunen. De provincie met de meeste veerponten, heeft sinds de jaren ’90 een Verenfonds. Het fonds is leeg geraakt onder andere door de lage rentestand. Ongeveer de helft van de 48 Gelderse veren doet een beroep op het fonds. Bij de meeste van die veren gaat het om relatief kleine bedragen onder de 15.000 euro. Bij 9 veren gaat het om grotere bedragen. Voor 2023 is er nog geld in het Verenfonds, maar hoe het daarna moet is onduidelijk.

Een flink aantal veerponten komt in de problemen door het verdwijnen van het Gelderse Verenfonds waaruit noodlijdende veerverbindingen ondersteund werden. Niet alleen in Gelderland, maar in het hele land zijn de vooruitzichten slecht door hoge energieprijzen, stijgende salariskosten en de noodzaak te investeren in duurzame schepen.

Water Natuurlijk vindt dat de veerponten van groot belang zijn voor fiets- en wandelverbindingen. Niet alleen als schakel in een recreatieve route zoals bijvoorbeeld de fietsknooppunten en de LF-routes, maar ook voor de snelste route naar school en werk. In Gelderland zijn er duizenden scholieren die elke dag de pont gebruiken. Zonder veerponten moeten ze kilometers omrijden.

Daarom roepen we iedereen graag op om deze petitie te tekenen van de Vrienden van de Veerponten en De Fietsersbond voor het behoud van de Gelderse veerponten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring